Sunday, December 12, 2010

Vanilice


Maxivida je kriva. Ona i njene vanilice. Uhvatio me neizdrž da ih i ja što pre napravim, kao dete kad vidi kod drugog deteta novu igračku, pa moooora i ono da dobije.

Vanilice. Koji jednostavan kolačić, a tako neprevaziđeno dobar. Interesantno da ih nikada ne pravim, ne znam ni sama zašto. Par puta godišnje nas baka mog muža natovari vanilicama i onda jedemo kao nezdravi. Baka ih pravi malecke, jedva 3 cm u prečniku, a buckaste, budu otprilike visoke koliko i široke. Mnogo budu slatke tako malene.

Kažu da mogu da stoje mesecima. Mogu, ako se ne pojedu za par dana. Poznato je da ovi keksasti kolači treba da odstoje u zatvorenoj kutiji ili kesi, i da su tek posle par dana pravi, kad malo omekšaju. Ove vanilice sa slike jednostavno nisu uspele da dočekaju taj stadijum svog sazrevanja, nestale su u cvetu mladosti :)

Da budem sasvim iskrena, ne žalim ih baš previše, kad su tako neuviđavne. Kao i svi sitni kolači, uostalom. Baš zato što su sitni, ne navode me da obraćam pažnju na količinu pojedenih komada. "Pa sitni su, šta, jedan ovaj, jedan onaj...". Tako me uvek prevare, i prejedem se slatkiša očas posla. Kad lepo imam komad kolača na tanjiru, ili parče torte, onda fino vidim od početka kakav je zadatak stavljen pred mene, pa mogu da ga sagledam, izanaliziram, popričam sa njim malo ako treba, savladavam u cugu ili u etapama... A ne ovako. Zločeste vanilice!


Pravila sam ih po bakinom receptu. Nemam tu mikro modlicu pa sam koristila najmanju rakijsku čašicu. Mnogo ne volim da radim sa keks testom, nekako me uvek manje sluša od kiselog, a i uzme mi vremena ljudski. Malo je falilo da se odlučim na četvrtaste vanilice, kao što sam uobličila čokoladni keks sa rogačem, a sve da bih skratila posao oko vađenja kružića, prebacivanja na pleh, pa skupljanja restlova i opet u krug... Nisam, ipak. Dužna sam toliko ispoštovati bakin recept. Prvi put, za sledeći ne garantujem da neće biti kockaste  : ]


Sastojci:
200 g masti
100 g šećera
5 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 žumance
380-400 g brašna
džem od kajsije
prah šećer

Postupak:
1. Mast sobne temperature penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati jaje i žumance pa mutiti još malo.
2. Dodati brašno i varjačom promešati, pa rukom umestiti testo dok se ne sjedini. Testo će biti masno, i malo mrvljivo.
3. Pleh poprskati vodom pa obložiti komadom pek papira iskrojenim prema veličini pleha. Radnu površinu minimalno postuti brašnom, testo razvući na debljinu 7 mm, pa okruglom modlom vaditi kružiće i ređati na pleh.
4. Peći na 180°C oko 10-12 minuta, pazeći da ne požute i ne prepeku se.
5. Spajati dva po dva keksića malom količinom džema od kajsija. Ostaviti neko vreme da se zalepljeni keksici učvrste (sveže zalepljeni klize jedan sa drugog) pa obilno uvalajti u prah šećer. Čuvati u poklopljenoj kutiji. Posle par dana vanilice će omekšati, do tada su krckave. Otpilike se dobije oko 160 keksića, za oko 80 vanilica, a peku se bar iz dve ture, mada to zavisi od debljine na koju se razvalja testo i veličine modle.

Recept za štampu

komentara: 34

  1. Moj otac ih obožava :)
    Jes' da ne sme puno da ih pojede, ali voli uz kaficu makar 2-3 da oplete :))
    Moraću i ja da ih pravim, odavno obećavam :D
    Tvoje izgledaju savršeno, kao i uvek :) ♥

    ReplyDelete
  2. E nek si ih vala napravila Majo. I drago mi je da i ti propovedaš vanilice s mašću. Jednostavno, mora.
    A super mi je kako si ih uredno vadila čašicom, jednu do druge, da pretekne što manje neiskorišćenog testa, to ti je kod nas izgledalo mnogo haotičnije (zajedno sam pravila s detetom, pa sam jednom rukom rvala s njom da ne uprska stvar, a drugom rukom razvaljivala oklagijom). Kad smo već kod deteta, moram da napomenem, da je od svih kolača koje sam dosad stavila na blog ovo jedino što je ona revnosno jela i to u velikim količinama. Naime, napravila sam mamutsku porciju, i to se još uvek jede, odnosno ona ih jede više puta na dan. Sama traži da joj se serviraju u činijicu. S ostalih kolača samo poliže prah-šećer i baci ih. Go figure.

    ReplyDelete
  3. Tina, hvala :)
    Maxivido :) Ja sam ovo pocela da pravim u 23h, tako da nisam imala pomagaca, ali razumem problematiku skroz :) Moji bogme vole svasta od kolaca, a vanilice su hit!
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. Kada sam vidjela tvoj komentar na Maxividinim vanilicama imala sam neki predosjećaj da ćeš odgovoriti na ovaj način. Moja mama pravi ove malene okrugle i svi se "dave" u njima, a nestanu za par dana. Da li mogu trajati mjesecima nismo testirali.
    Vanilice su nam svima najdraži sitni kolačići.

    ReplyDelete
  5. Vanilice, ah, vanilice...sada cu ih i ja morati (ponovo) napraviti:))
    P.S.
    Neraskidiva veza sa Bgom za mene, naravno da je mast obavezna, jer bez nje to nije to i domaci pekmez od marelica/kaisija!

    ReplyDelete
  6. Divno izgledaju, točno mogu zamisliti kako se tope uustima!

    ReplyDelete
  7. Obožavam Vanilice. Slažem se da su jedino dobre kad se naprave sa mašću, ali mi se čini da im je to i jedina "mana". Uvek se pomalo osećaju na mast. Nesmeta to meni, volim ja mast, ali imam utisak da bi bile bolje kad bi se pravile sa margarinom. I to je u stvari jedini razlog i zašto "moram" da komentarišem, a nemam vremena ni da spavam a ne da pišem komentare.:)))

    Evo te "ideje". Margarin ili puter bi neosporno bili bolji u vanilicama, ali je problem u ogromnom procentu vode u oba ova proizvoda, a taj procenat ide i do 25% !!!
    Ako bi smo otopili puter/margarin i ohladili, i skinuli samo masnoću a vodu bacili, dobili bi čistu masnoću koja bi "ubeđen" sam bila BOLJA U VANILICAMA. Voda je ona koja pokvari vanilice, jer u keks testa ne sme da dođe ništa tečno sem jaja.

    Drugo, ako budeš htela da izvedeš ovakav test, učini mi još jednu radost. Ostavi 2-3 vanilice bez hermetičkog zatvaranja u kesi ili kutiji. Mislim da je upijanje vlage ono što ih omekša za dan dva, a hermetičko zatvaranje samo usporava taj proces. Nisam siguran u ovu tvrdnju, ali voleo bih da ZNAM da li ima smisla ili nema.

    Znam da ste ih do sad sigurno već pojeli, i da bi deca rado jela još, pa eto spoj lepo i korisno pa napravi deci ovih dana još jednu turu :)))

    ReplyDelete
  8. Majo, prelepo izgledaju!
    Ja nisam bas luda za vanilicama, ali ih i ne odbijam kada mi neko ponudi:)
    I divim se kako ti to sve organizovano i uredno radis.

    ReplyDelete
  9. Omiljene :)
    Skoro sam ih pravila i nezamenjive su medju sitnim kolacima :)
    A tek posle nekoliko dan... Mmmmmm :)

    ReplyDelete
  10. Moji omiljeni kolači, divno izgledaju :)

    ReplyDelete
  11. Divne su ti. I mame i najavljuju Novu Godinu. Bez nekih kolaca jednostavno nema sanse da prodjemo.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  12. Baš su prekrasne :) izgledaju ko pahuljice :)

    ReplyDelete
  13. divne vanilice ! jako lijepo si ih napravila iako vjerujem da bi i četvrtaste bile jednako lijepe i slasne. I hvala ti za podsjetnik na Monikin recept za čoko keksiće sa rogačem. Pričica o "zločestim vanilicama" :) mi je jako simpatična, baš si to dobro opisala !

    ReplyDelete
  14. Ah Brute i ja sam ih škicala na maxividinom blogu, prepisala si recept na jednom listiću i tamann mislila da ih napravim, kad ono, "crk`o Maršal"! :))) Riknuo mi je donji grejač na rerni i tek će u nedelju doći da ga zamjene. Kako god, biće ih na Božićnoj trpezi, jer ima se masti, pošto je neko pravio čvarkeee :))))
    I da, voljela bih da vidim i te kockaste vanilice. :P :)

    ReplyDelete
  15. Krasno izgledaju. I ja ih jako volim ali nikad ih nisam pravila.

    ReplyDelete
  16. Pa kad' ste svi, morat cu i ja staviti svoje vanilice online i to prije nego nestanu:)
    Maxivdo, Maxivido...

    ReplyDelete
  17. Savršene su !! Maxivida je majstorica za stare i pomalo zaboravljene poslastice ! Ove Vaše igledaju divno ! :-)

    ReplyDelete
  18. hvala na receptu - sada i mene mame da probam (imam nekoga tko voli ovakve kekse). Jedino ću umijesto masti stavit maslac, jer ne znam uopće di bi mogla nać mast

    ReplyDelete
  19. I mene ste vas dvije navukle da napravim vanilice čim prije. Poslušala sam savjet da je mast jedini pravi sastojak koji čini vanilice, vanilicama.
    Zamjenila sam svinjsku biljnom (hvala Dade!).
    Mada mi mast ne izgleda ni najmanje privlačno, usvojila sam je u ovim kolačićima jer su vanilice ispale čarobno dobre.

    ReplyDelete
  20. Hvala svima!

    Melrose :) Sad sam virnula u tvoje vanilice & co, sad samo da osnujemo "vanilica fan club" :)))

    Selma, cini mi se da i ti stizes u taj fan club :)

    Dade, cula sam vise puta to misljenje "oseca se mast". Ja ne znam da li je to prednost ili mana, tek, ja to ne osecam, ne kao nesto karakteristicno sto bi mi na bilo koji nacin smetalo. Ne stvarno, i pre nego sto sam pocela da pravim vanilice, onjusila sam kanticu sa mascu, jer imam jednu koja stoji vec neko vreme u frizideru, pa kao da proverim da li se oseca. Jok, meni bar. Stoga i nemam potrebu da trazim zamenu za mast, a margarin inace izbegavam. Napravila sam izuzetak kod onih kiflica sa sirom i tu ga uvek koristim, i vala to mu je dosta od mene :)
    Sto se tice zatvaranja/nezatvaranja, mislim da si u pravu, nego ja mislim da se te kutije i poklopci uvek pominju jer su u pitanju keksici tj. suva hrana koja genealno moze duze da stoji, pa je ipak treba nekako cuvati. A omeksace one posle dan-dva-tri, stajale u kutiji, kesi ili skroz otvorene u ciniji.

    Natasa :) Uvek me nasmejes :))) Nadam se da je marsal u medjuvremenu ozdravio i da ce vanilice stici do Bozica!

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  21. Fotke su ti mrak. Mene uvijek impresionira kako to sve tako uredno poslažete po plehu, kod mene uvije kto izgleda kao da je poplava nanijela :)Vjerujem da su neodoljive, mirišu do ovamo! :)

    ReplyDelete
  22. Odlican recept, obozavam vanilice! Imam samo jedan problem, a to je - ovde gde zivim nema masti. I, sta sad? Kako da ih napravim bez masti? Da li neko ima predlog? Nisam sigurna kako da topim puter pa odvajam ... Hvala na pomoci unapred.

    ReplyDelete
  23. majo, pravile sam vanilice prema tvom receptu, mojem maleckom je rodjendan. divneeeeeeeeeee su, bas onako zlocesto neodoljive kako si ih opisala :))
    inace za mene su kolaci sa masti zakon, radila sam i medine sape i one su divne :))
    mislim da je vazno da je mast fina, domaca. ja ju sama pravim jer volim cvarke :))
    imas li jos recepata za sitne kolace sa mascu?
    puno pozdrava,

    ReplyDelete
  24. za hmmmmm...
    Puter/margarin staviš na srednju ili nižu temperaturu da se skroz otopi. Ostaviš da se ponovo stegne, prvo na sobnu, pa u frižider. Kad izvadiš iz frižidera, pribušiš rupu uz rub šerpe i nagneš, videćeš da će da iscuri neka vodica. Posle toga imaš čistu masnoću. Još je lakše ako sve sipaš u neku providnu mericu ili teglu. Lepo ćeš videti da na dnu ostaje voda. Lično puter nisam odvajala (još), margarin jesam.

    Anita, čestitam rodjendan sinčiću, nek je živ i zdrav! Biće još slatkih recepata sa mašću, pre svega kokos kiflice (isti tip kolača kao vanilice, samo sa kokosom i u obliku kiflice, tj potkovice), a još tragam za receptom za štrudlu, za koju mislim da je baka pravila i sa mašću u testu, pa je u dugoročnom planu da nadjem ili rekonstruišem taj recept.
    Hvala još jednom i veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  25. u mom receptu za vanilice su i mleveni orasi ! pazljivo sam procitala sve komentare da vidim da li je to vec neko spominjao :-) mislila sam da su orasi nezaobilazni. probacu i ovaj recept da uporedim :-)

    ReplyDelete
  26. sa75ra, naravno da moze i sa orasima, to su onda bogatije vanilice, i super su. Ja sam probala sa lesnikom, to je vrhunski keksic. A ove su prostakis-vulgaris, najobicnije, da ne kazem sirotinjske :) Ali i dalje divne :)

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  27. moj otac i svi ih vole inace i ja,pravio sam ih dok nisam izgubio recept.

    ReplyDelete
  28. Posto ni ja ne volim da se osjeca mast, koristim biljnu mast i ovi keksici su neprevazidjeni :)

    ReplyDelete
  29. .Hvala ti, nista lakse napravila nisam,odlicne su!Biljana

    ReplyDelete
  30. Majo, htela bih mast da zamenim puterom, jel ostaje ista gramaza?

    ReplyDelete