Wednesday, December 28, 2011

Krekeri sa susamom i kačkavaljem


Srećnu Novu godinu želim svima! Zdravlja na pretek, ljubavi i razumevanja u izobilju, pregršt umeća za nalaženje sreće u malim stvarima, i puno novih i starih ugodjaja za nepce!

Ne znam da li imate običaj da nešto sebi zadate kao domaći na pragu nove godine. Ja se čuvam nepotrebnih obećanja i preambicioznih planova, ali rado iznađem neki zadačić koji je dovoljno mali da nije nerešiv, a dovoljno veliki jer postoji i opstaje godinama. Moj je plan da osvežim neka prijateljstva, koja su svojevremeno zaista bila lepa i iskrena, a posle kad smo svi uleteli u udaja-deca-posao period, polako postala zapostavljena.

Nataša je moja drugarica sa faksa. Sećam se da je sa nepunih 20 godina pravila super torte i razne grickalice, kad sam ja još bila slabo zainteresovana za kuvanje. Ali uvek sam bila zainteresovana za jelo, pa sam uredno uzela recept za ove divne krekere sa susamom, za koje se sećam da smo ih grickali na nekom njenom rođendanu. Družile smo se do pre pet godina bar jednom, dvaput godišnje, a od onda baš nikako. Plan je da joj se javim, pozovem na druženje, i za tu priliku spremim baš ove krekere, između ostalog :)

Kad sam počela da prčkam po kuhinji, krekeri su pravljeni puno puta, sa manjim ili većim izmenama, i uvek su bili dobri. Divno su prhki. Sviđa mi se i što je susam u testu a ne spolja. Spoljašnji susam obično samo pootpada (po pravilu po tamnom tepihu), ovako je zarobljen unutar krekera. Susam pre dodavanja testu obavezno treba prepeći na suvo, na tiganju, na srednjoj vatri, da porumeni i intenzivno zamiriše. Sirov ili jedva pečen susam ima jedan blag ukus, a lepo ispečen bar tri puta jači i lepši. Kačkavalj predlažem Imlekov ovčiji, Pecorino Makedoniko.

Zbog jaja u testu sa ovom smesom se lepo radi, jer nije mrvljiva. Najjednostavnije je celu smesu podeliti na loptice približno jednake veličine. Kad je to gotovo, uzimati po 5-6 komada, svaku od njih malo spljoštiti medju dlanovima i spuštati na električni gril, čiji će poklopac rastanjiti kuglicu do kraja i dati joj simpatičnu talasastu površinu.

Za party varijante, uz krekere predlažem neki neobičan nadev, kao ovaj od jabuke, majoneza, rena i oraha. Ili za nešto klasičniji ukus, tu je crvena sir salata. Takodje, mislim da bi nešto na bazi cvekle isto bilo odlično društvo ovim krekerima.

Lepo se provedite, zabavite i odmorite, pa se čitamo posle praznika!


Sastojci:
1 kg brašna
3 ravne kašičice soli
2 kesice praška za pecivo
3 manja jaja
200 ml vode
225 ml ulja
250 g putera
100 g prepečenog susama
100 g rendanog kačkavalja (recimo Pecorino Makedoniko)

Postupak:
1. Brašno prosejati sa praškom za pecivo, dodati so, jaja koja su prethodno blago razmućena viljuškom, vodu, ulje i omekšali puter. Umešati susam i rendani sir. Sve umesiti.
2. Vaditi loptice od po 25-30 grama, malo ih spljoštiti rukom pa stavljati po nekoliko komada na električni gril, spustiti gornju stranu grila i pritisnuti da se krekeri još malo spljošte. Okvirno vreme pečenja je pet minuta po turi. Od ove mere izađe 80-100 većih krekera.

Recept za štampu

komentara: 29

  1. Mnogo mi se dopada kako od nekih "običnih" stvari (tj. recepata) napraviš odličnu priču/jelo/prikaz/slike. Odštampala sam ovaj skoro zaboravljeni recept i ponovo ću ga uneti u redovni asortiman. Srećnu Novu godinu i tebi - zdravlja ti želim, sve ostalo nabavi sama :-)

    ReplyDelete
  2. Ima tako prijateljstava koja jednostavno izgube na intenzitetu. Ne mora značiti da, kada se ponovno "nađete", nećete moći nastaviti gdje ste stale. Neke ljude ne moraš stalno viđati da bi se s njima razumjela. U svakom slučaju, dobra odluka za novu godinu.
    Krekeri su odlični i vidim, po količini i putra i ulja, pa i sira, da mora da se tope u ustima. Definitivno ih radim. Reci mi samo (stalno pitam), mogu li kačkavalj zamijeniti fetom jer mi se čini da bi to bila ta neka konzistencija? Ako ne, koji drugi sir preporučaš? Ne znam kakav je sir kačkavalj (polutvrdi, tvrdi, meki). Hvala.

    ReplyDelete
  3. Poneka prijteljstva izgube malo na intenzitetu ali ako se samo malo potrudimo sve se to može ponovno vratiti na staro.
    Krekeri super izgledaju.
    Sretna Nova godina tebi i tvojoj obitelji.

    ReplyDelete
  4. Jos nisam pravila planove za narednu godinu, u poslednje vreme jedva ispostujem zadatke od danas za sutra, ali svidja mi se ideja o osvezavanju starih prijateljstava :)

    Imam slican recept za te toster grickalice i cesto ih pravim. Kod mene u testo ide susam i kim, a sve se mesi sa pivom, odlicne su i mogu dugo stajati.
    Svidja mi se i ova verzija sa kackavaljem, probacemo!

    ReplyDelete
  5. Draga Majo, tebi i tvojoj porodici želim svako dobro u godini koja dolazi :)

    ReplyDelete
  6. ne radim planove isključivo na Novu godinu, radim ih ovisno o situacijama... neka prijateljstva su i kod mene zapostavljena zbog raznih obaveza ili udaljenosti, ali ja stvarno se trudim da se javim barem povremeno preko maila, fejsa ili moba, a kad god stignem kavice su neizbježne
    krekeri su simpatični i vidim da bi se mogli poslužiti uz razne namaze

    ReplyDelete
  7. Prijateljstva mi puno znače pa te i razumijem. Pošto smo se mi svi razbježali kud koji tu mi pomaže fb.
    Inače, dobri su ti ovi krekeri a recept je u pravu čas!
    I mene zanima kakv je sir kačkavalj? Mislila sam si jedno vrijeme da je to nešto slično gaudi ili možda nije?
    Svako dobro u Novoj godini tebi i tvojoj obitelji!

    ReplyDelete
  8. Majo, sve najbolje u Novoj tebi i najmilijima! Zelim ti da plan sprovedes u delo i da ga se pridrzavas :)

    Cim vidim pecorino u receptu, ja sam pobedjena :) Slicno nesto sam jela, samo sa pivom i mnogo mi se dopalo. Idealna grickalica za drustvo.

    ReplyDelete
  9. Весела и щастлива нова година и на теб!

    ReplyDelete
  10. Majo, ovo je odlučan recept, baš za zabave, ali i za mirno veče pred tv-om :)
    Nisam sklona pravljenju novogodišnjih odluka, ali malo ću se zamisliti.
    Želim tebi i tvojoj obitelji sve najljepše! Zdravlje i ljubav na prvom mjestu ;)

    ReplyDelete
  11. Draga Majo, zelim ti da ostvaris sve planove u Novoj godini, i one male i one velike, a svima vama kuci da se pre svega lepo provedete i odmorite sada za praznike.:)) Hvala puno na ovom receptu, obozavam takve grickalice i stavljam ih na spisak za sto skorije isprobavanje i javljam utiske!:))
    p.s. veliki pozdrav i za naseg dezurnog kuvara Dadeta koji svojim zanimljivim postovima uvek obogacuje nase blogersko drustvo.:))

    ReplyDelete
  12. Divna zelja (posebno onaj deo o umecu nalazenja srece u malim stvarima)! Hvala ti!
    I ja zelim tebi i tvojim momcima sve najbolje! :)
    Krekeri su super! Verovatno se mogu peci i u onom kalupu za bakin kolac. Sta mislis o tome?

    ReplyDelete
  13. Hvala svima!

    Κάθαρσις, "kačkavalj" je kod nas sinonim za žute sireve (mada je kačkavalj jedna vrsta žutog sira).

    Pecorino Makedoniko je ovčiji sir, spada u tvrdje, ali nije tvrd kao italijanski pecorino ili parmesan.

    Mislim da ovde možeš da se igraš sa sirevime koje voliš, nema strogih pravila. Mogla bi i feta, naravno, možda bi tražila još koji gram brašna više. Sira ovde ide malo, stotinak grama na kilogram brašna, on tu dođe kao začin. Možda je zato bolje koristiti jače sireve (razne dimljene, ovčije koji imaju jaču aromu...) a možeš i da staviš više sira, recimo 300 g a oduzmeš malo na puteru i vodi... Ma ne mo'š ovaj recept upropastiti, samo se vodiš time da dobiješ lepo gusto testo za rad, dakle da nije ni mnogo mekano, ni mnogo mrvljivo.
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  14. Prava prijateljstva nikada ne prestaju. Kad se ljudi sretnu ponovo i posle dugog niza godina ako je prijateljstvo bilo pravo onda nastavljaju tamo gde su stali.

    Jedan od razloga što ne pravim ove galete je što nemam gril i nemam gril roštilj ili aparat za galete, tj. namerno odlažem kupovinu jer bi na ovim lepoticama mogla živeti.

    ReplyDelete
  15. Draga Majo, srećna ti nova 2012. godina, sve najlepše tvojoj porodici i tebi, pozdrav, Ankica.

    ReplyDelete
  16. Srecna Nova tebi tvojim muskima!!Pozz

    ReplyDelete
  17. Predivan Novogodišnji snack! Draga moja imenjakinjo, želim tebi i tvojim dečkima sve najbolje u Novoj 2012!

    ReplyDelete
  18. Odlične grickalice!

    Zelim tebi i tvojoj porodici sve najbolje u Novoj Godini! Ljubavi i sreće, zdravlja. I puno divnih prijateljstava, novih i starih!

    ReplyDelete
  19. Draga moja sve najbolje u 2012, puno zdravlja, srece i veselja i da jos dugo uzivamo u tvojim receptima i fotkama i igricama koje si inicirala!!!

    ReplyDelete
  20. Sad sam se i ja sjetila "zaboravljenih" i posramila se.
    Krekeri su odlični i mislim da će jako brzo na isprobavanje.
    I još jednom puno, puno svega dobrog ti želim! :)

    ReplyDelete
  21. Odlična novogodišnja odluka , o istome sam i ja jučer razmišljala !
    Krekeri su odlični i sigurna sam da će se i tvojoj prijateljici Nataši svidjeti. Želim vam da ponovno uživate u lijepom druženju !
    Draga Majo, tebi i tvojima želim Sretnu, lijepu i veselu Novu 2012.-ti Godinu !

    ReplyDelete
  22. U poslednje vreme na puno zabava nailazim na slane krekere sa sirom i mogu ti reći da su zaista prijatni za grickanje (ja obično preskočim slatkiše, pa se vratim krekerima, ako je moguće).
    Susam baš volim i mislim da me ovaj recept baš zove, onako poglasno:)
    Ja sam se preko Favebook-a povezala sa nekoliko drugarica iz davnih vremena - zaista divan osećaj, kao da produbljješ i proširuješ stvarnost sa svakim dodatnim kontaktom.
    Tebi i tvojoj porodici želim srećnu novu godinu sa željom da bude još lepša, još uspešnija, i još radosnija!

    ReplyDelete
  23. Majo, i ja tebi zelim sve najbolje u 2012! Zdravlje i pozitivnu energiju, pre svega!

    ReplyDelete
  24. hvala ti... obožavam krekere i nadam se da će mo ovo uspjeti... sve naj u novoj :))

    ReplyDelete
  25. Kad je neko pajtos pravi, pa onda život povuče ljude na različite strane jednoga dana, na primer u petak - sledeći put kad se tih dvoje pajtosa opet vide, kontam da bude subota :)

    ReplyDelete
  26. recept prepisan, sledi spremanje ;)
    sviđa mi se jer lak i brz proces spremanja, pogotovo u prilikama nenajavljenih gostiju ili rođaka koji svrate baš onda kada u kući nemate posluženje i kao da ste njih čekali ceo život ;)

    pokondirenatikva.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Pravila sa parmezanom, pola mere.
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2013/07/krekeri-sa-susamom-i-parmezanom.html

    ReplyDelete
  28. Odlicni su krekeri! Za svaku preporuku! Brzo se pripreme, ali i brzo pojedu :)

    ReplyDelete