Friday, August 30, 2013

Zimnica za preporuku


Jelena živi u Aranđelovcu i silom prilika je počela da pravi sirupe, džemove, slatka i ostalu zimnicu, da proba da prodajom malo dopuni kućni budžet. Jer je dobila otkaz nakon što se vratila sa porodiljskog bolovanja za svoje četvrto dete. Koje je rodila planski i namerno, u čast života, želeći da trećem detetu daruje društvo. Jer to treće nije bilo planirano. Jer su Jelena i muž, kao i većina današnjih parova imali dvoje i smatrali da je to to. Dok ih treće nije iznenadilo kako začećem, tako i opstankom u životu, pošto je na rođenju imalo apgar zbir 1...

Tuesday, August 27, 2013

Boranija sa jajima


Veliki narodni kuvar meni je dovoljna inspiracija za minimum tri naredna života. Nikad mi se nije desilo da ga otvorim, pogledam nešto konkretno što me interesuje, i sklopim. Uvek me privuče neki susedni naslov, pa onda onaj dijagonalno, i tako svaki put, kao da šetam kroz neki lavirint prepun zabave, iz koga nema izlaza, i uvek drugim putem...

Monday, August 12, 2013

Knedle sa šljivama


Knedle sa šljivama, ili gomboce, ne nose sa sobom toliko mitova ili čak oprečnih saveta kao, recimo, griz knedle (o kojima ćemo pričati drugom prilikom). Ja znam samo za dva, a to su da za dobro krompir-testo krompir treba da se kuva u ljusci a ne očišćen, i da ga treba pasirati ručno a ne mikserom. Da li su ovi mitovi samo mitovi?

Thursday, August 01, 2013

rawgust i puding


Mota mi se duže vreme ova misao po glavi. Da se jednog celog meseca hranim isključivo sirovom, presnom hranom. Izbor jer pao na avgust zbog izobilja voća i povrća, pa se radni naziv ovog eksperimenta, rawgust, sam nametnuo :) O osnovnom motivu neću sada. Ukoliko istrajem, očekujem da ću ili videti ili neću videti neke promene na sebi, stoga govorim o "eksperimentu".