Saturday, February 18, 2017

Heljdino brašno - test


Nakon prvog, u kom smo se upoznali sa heljdom kao namirnicom, drugi u nizu postova o heljdi donosi utiske stečene posle kućnog testiranja sedam različitih vrsta brašna. 

Sunday, February 12, 2017

Heljda


Dobro došli na prvi u nizu postova o heljdi. Očekuje vas upoznavanje sa ovom žitaricom koja to nije, potraga za najboljim heljdinim brašnom na domaćem tržištu i recepti za nekoliko jela koja su se ustalila u mojoj kuhinji.

Saturday, February 04, 2017

Sarma od kiselog kupusa



Pred vama je recept za klasičnu sarmu od kiselog kupusa i fotografije postupka pripreme, uz uvodnu priču koja nema toliko veze sa samom sarmom, koliko sa mojim uspomenama. Kod ovakvih jela, koja se uglavnom prave na "otprilike", ja volim da izvučem okviran odnos sastojaka da mi jelo bude "taman". Na 100% mesa računam 20% luka, 10% pirinča, 1% soli, 2% začinske paprike, 1% bibera. Kupusa treba otprilike 130%, suvih kostiju 40-50%, vode za nalivanje 150% i još 0.5% soli za tu vodu - sve iskazano u odnosu na količinu mlevenog mesa.

Baka-Biba, pokojna baka mog muža, dobila je unuka u ranim četrdesetim. Zbog nekih okolnosti uzela ga je u uzrastu od tri godine i odgajila kao svoje. Bila je učiteljica, ceo život radila sa decom. Bila je blage naravi, ali istrajna u odlukama.