Sunday, April 03, 2016

Hrono krekeri


Recept je blaga varijacija na postojeći recept za krekere, koji mi je #1 recept za krekere ever. Samo sam zamenila vrstu brašna, da bi mogli da budu hrono krekeri, i malo drugačije začinila. Dodala bibera, bez štednje. Bože, koliko su dobri kad peckaju...

Krekeri se peku u električnom grilu, zato su ovako simpatično rebrasti. Nevolja je što na gril stane otprilike šest komada po turi, a od ove mere se stvarno dobije dosta, pa pečenje krekera potraje i preko sat vremena. Ali ne angažuje sve to vreme, već efektivnog posla ima recimo pola minuta na svakih pet minuta. Tako da, ako planirate da pravite ove krekere, planirajte još neku aktivnost paralelno. Tajmer je isto zgodna stvar, naročito ako dođe do paralelnog rada, da ne bi došlo do prepečenih krekera. Da, da, naravno da mi se desilo, dok se nisam setila da na mobilnom imam štopericu i da bih baš mogla da je upotrebim. Ko kaže da mobilni ne može da bude i kuhinjski aparat ;)


Hrono krekeri
recept za štampu

Sastojci:
800 g graham ili speltinog brašna
200 g heljdinog brašna
3 ravne kašičice soli
2 kesice praška za pecivo
10 g mlevenog crnog bibera (1 kesica)
150 g prepečenog susama
60-70 g dobrog suvog mesa (panceta, pršuta)
3 jaja
200 ml vode
225 ml maslinovog ulja
250 g putera

Postupak:
1. Susam prepeći na suvom tiganju, na srednjoj temperaturi ringle, mešajući povremeno, dok ne promeni boju i ne intenzivira miris. Suvo meso iseći na naj-najsitnije moguće komadiće, jer nam treba kao začin, zarad grill arome.
2. Obe vrste brašna sipati u posudu za mešenje, dodati so, prašak za pecivo, biber, susam, suvo meso i sve promešati. Dodati jaja koja su prethodno blago razmućena viljuškom, vodu, ulje i otopljeni puter. Sve dobro izmešati varjačom, pa rukom umesiti do kraja.
3. Kašikom vaditi grudvice od po 25-30 grama, malo ih oblikovati među dlanovima i ovlaš spljoštiti pa stavljati po nekoliko komada na električni gril, spustiti gornju stranu grila i dobro pritisnuti da se krekeri dodatno spljošte. Okvirno vreme pečenja je pet minuta po turi. Od ove mere izađe 80-100 većih krekera.


komentara: 4

  1. Već vidim na njima humus od graška :-)

    ReplyDelete
  2. Meni se čini da bi šahovski sat radio posao :-) Izvadiš, staviš, lupiš sat i onda je pekač na potezu.

    ReplyDelete
  3. Inače baš ne radim ovako što (jer onda trebaš nešto i mazati gore, pa se kalorije samo slažu, ha, ha), ali ovo mi se čini zaista super. Bilježim!

    ReplyDelete