Sunday, April 24, 2016

Mini pita-pizze


U toku je Staropramen konkurs za novog food blogera - ako ste zainteresovani, ili znate nekoga ko bi mogao biti - pogledajte više detalja u prethodnom postu i prijavite se najkasnije do 8. maja.

A sad obećani recept! Pizza snack zalogajčići koji se prave od kora za pitu, pa ne znam da li su mini pice ili mini pite sa sastojcima za picu. Zovite ih kako god, a napravite ih za dečiji rođendan ili drugo slavlje za koje znate da je klasika očekivana i poželjna. Ili ih samo imajte u zamrzivaču, spremne za iznenadne goste. Ili za sopstvene iznenadne večernje napade želje za picom i pivom :)

U nekoliko navrata sam ih pravila za dečije rođendane i uvek su bile hit. Dobro, deca vole pizzu u bilo kom obliku, pa nisu neko objektivno merilo, ako ćemo iskreno. Ali eto, moj lični utisak je da su ove pita-pizze nekako zgodnije od onih klasičnih, sa podlogom od testa. Takve uglavnom postanu bzvz čim se ohlade, a ove su sasvim validne i hladne. Ne izgledaju bog zna kako, ali su fine i meke, jer su konceptualno pitice sa jajima i pavlakom, plus svim onim ostalim sastojcima koji su uobičajeni za klasičnu picu.


Kod nas se na standardnom repertoraru za dečije rođendane nalaze kiflice sa sirom i mini pizze. Ranije su bile kiflice i mini gibanice, al' pošto je i jedno i drugo sa sirom, vremenom su gibaničice zamenjene mini picama. Kiflice spremim i do dve nedelje unapred i zaledim čim se ispeku i ohlade. I mini pizze pripremim unapred i zaledim sirove kolutiće. Na dan proslave sam prezauzeta dovršavanjem koječega što ne može unapred da se uradi, tako da se ne bavim mešenjem i testom, već samo izvučem iz friza, pustim da se sve donekle odledi, pa prvo pečem mini pice, a posle u već zagrejanoj rerni podgrevam kiflice.

Recept je prilično fleksibilan, možete osmisliti i neke druge filove, jedino savetujem da uvek koristite premaz koji se pravi od jaja, pavlake, malo ulja i malo sode, i koji se stavlja na isečene kolutiće neposredno pre pečenja, jer on dodatno sve poveže i omekša.

Prijatno!

p.s.
I javite mi ako probate ovu, ili nađete neku svoju woow kombinaciju :)



Mini pita-pizze
za 80 komada
recept za štampu

Sastojci:
500 g debljih kora, za gibanicu

za fil od pečuraka
400 g šampinjona
300 g kisele pavlake
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli

za fil od šunke
300 g praške šunke
50 g pancete ili drugog dobrog suvog mesa
200 g ljutog kečapa
12 g suvog origana (dve kesice)

za fil od kačkavalja
300 g kačkavalja
2 jaja
100 g kisele pavlake

za premazivanje
2 jaja
100 g kisele pavlake
4 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice sode bikarbone


Postupak:
1. Pripremiti fil sa pečurkama - pečurke oprati, iseckati, prodinstati na 2 kašike maslinovog ulja uz dodatak pola kašičice soli. Kad suvišna tečnost uvri, ostaviti sa strane, pa kad se pečurke prohlade umešati kiselu pavlaku.


2. Dok se pečurke dinstaju, pripremiti drugi fil. Šunku i pancetu iseći na kockice, pa pomešati sa 200 g ljutog kečapa i dve kesice suvog origana.


3. Za treći fil izrendati kačkavalj, dodati dva jaja i 100 g kisele pavlake, promešati. Poželjno bi bilo prvo belanca umutiti u sneg pa u takva dodati ostale sastojke, mada ja ovog puta nisam.


4. Kore prebrojati i podeliti tako da ih bude za 4 rolne. Idealno bi bilo da ih ima 12 u pakovanju, za 4 rolne po 3 kore. Ako ima više, iscepkati viškove i rasporediti ih podjednako.


5. Filove provizorno podeliti na 4 dela.


6. Na prvu koru naneti četvrtinu jednog fila, preklopiti drugom korom, naneti četvrtinu drugog fila, preklopiti trećom korom, naneti četvrtinu trećeg fila. Redosled filova nije bitan. Umotati rolnu po kraćoj strani. Ponoviti sa ostatkom materijala. Kad su sve četiri rolne umotane, poređati ih sa razmakom na poslužavnik na koji je stavljen komad plastične folije, pa sve zajedno pokriti drugim komadom plastične folije ili ubaciti u veću najlon kesu i ostaviti u frizu oko 2-2.5 h. To je vreme koje je potrebno da se rolne polu-zalede, jer su u tom stepenu čvrstine najpogodine za sečenje. Oštrim nožem iseći rolate na kolutiće od oko 1.5 cm debljine, otprilike će biti 20 kolutića po rolni, tj. oko 80 od cele mere.


Ako nećete peći odmah - poređati isečene kolutiće, sa malim razmakom nazad na poslužavnik, odvajajući slojeve plastičnom folijom da se ne bi zalepili, i vratiti u friz da se skroz zalede. Kasnije možete prepakovati u kesice za zamrzivač.


7. Kolutiće ređati na veliki pleh od rerne postavljen pek papirom i ostaviti preko šporeta dok se rerna greje na 200°C. Na veliki pleh staje oko 40 komada, pa ako pečete sve odmah, biće potrebne dve ture. Žicom umutiti dva jaja sa 100 g kisele pavlake, 4 kašike maslinovog ulja i 1/2 kašičice sode bikarbone. To je količina premaza dovoljna za celu meru. Četkicom ili kašičicom naneti po malo te smese preko svake pita-pizze. Peći oko 25 minuta na 200°C, ili dok ne promene boju i miris postane intenzivan. Služiti toplo.


Napomene:
- Vreme pečenja zavisi i od stepena odleđenosti sirovih pizza kolutića u momentu kad se stavljaju u rernu. Bilo bi dobro da nisu jako zaleđeni, tj. da ih ne stavljate direktno iz friza u rernu, jer sa takvih bi premaz mogao samo da sklizne, umesto da prodre unutar mini pizze. Eventualno, ako je baš frka-panika i morate ih ubaciti na pečenje skroz zaleđene - nemojte ih premazivati pre pečenja, nego tek kad se u rerni malo odlede, izvadite ih i premažite, pa nastavite pečenje do kraja.
- Odlične su i kad se podgreju, bilo u mikrotalasnoj ili u rerni.


komentara: 22

  1. Kakva fina ideja! Pizza je i kod nas neizostavna za deciji rodjendan, ali to je domen moje bolje polovine, pa tu nista ne menjam! Ovo je super za sedeljke uz pivo (ja ga ne pijem, ali svi oko mene ga obozavaju koliko i ti). Probace se (ne pivo, vec pita-pizza).

    ReplyDelete
  2. E pa konacno da procitam i jedan nadasve normalan recept za ove rol-pizze :)
    Varijante na koje sam nailazila nisu mi se bas nesto posebno dojmile, ali ove su mi mmm :)
    Puno hvala za detaljno uputstvo kao i svakog puta.
    Pozdrav :)

    ReplyDelete
  3. Super ideja, spremam recept.
    Veliš da kiflice ispečeš pa onda zamrzneš. MOram to isprobati, baš sam znatiželjna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, odlične budu kad se odlede, pa još ako se malo podgreju. U principu - u kom stadijumu svežine ih zamrzneš, u tom će biti i kad se odlede, zato ja zamrzavam odmah čim se ohlade. Ranije sam probala da ih sirove zamrznem, ali to mi se nije pokazalo kao dobro. Nikad ne narastu lepo kao od tek zamešenog testa, čak i kad ih ostaviš da se skroz odlede i pružiš uslove i vreme za kvasanje...

      Pozdrav!

      Delete
  4. Postovana Majo, pravila sam Vas kokos hleb, i razani hleb sa orasima, i moram Vam reci da su vise nego odlicni. Unapred se radujem spremanju mini pica:) Sve pohvale i i dalje budite odlicni!
    Dusica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek se obradujem kad dobijem povratnu informaciju u vezi recepata! Hvala, od srca!

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  5. Isprobane! Jednom recju, odlicne!

    ReplyDelete
  6. Juče smo isprobali recept. Oko pripreme filova pomagala su mi deca, tako da je bilo i zabavno. Imala sam malo bolje kore i upotrebila sam 2/3 kisele pavlake i 1/3 tečne pavlake za kuvanje. Rastesito i divnog ukusa. Bolje od svih drugih varijacija na istu temu. Priznajem, da mi nije uspelo da dobijem 80 pizza, jer nisam mogla da sečem tako tanko, ali jih svejedno bilo oko 50. Vesna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, mnogo mi je drago! Hvala na javljanju! :)

      Delete
  7. Majo, da li bih mogla sva tri fila spojiti, da skratim postupak :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm. Možda i može, nisam probala.
      Javi ako probaš :)

      Delete
  8. Proslava rodjendana je u nedelju ujutru u igraonici. Mislila sam sutra da ih pripremim ( u subotu ), a da ih ispečem u nedelju. Mogu li prenoćiti u frižideru sirove? Pozdrav i hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogu, samo ih ušuškaj da se ne suše (kolutići). I srećan rođendan (i mi slavimo u nedelju ;))

      Delete
  9. Prelepe pitice! U toku pravljenja bila sam skepticna kako ce ispasti, malo fila, one male... Ali na kraju su extra! Mekane, ukusne, velicina bas kako treba... Jedina zamerka su suvi krajevi tako da cu sledeci put premazati celu koru filom. Hvala na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marina?

      Da, filove treba rasporediti na celu koru, ja sam ostavila jedan kraj bez, što je navika stečena prilikom filovanja rolata, štrudli itd (da bi krajevi "srasli") ali u ovom slučaju nema smisla. Eventualno ako bi se krajevi premazivali razmućenim jajima, pa bi se tako "zalepili".

      Hvala na probanju i javljanju!

      Delete
  10. Obavezno moram da probam, ali se bojim da nije mnogo 200 g ljutog kecapa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na tu količinu kečapa dođe sila drugih sastojaka, ne bude ljuto, tek malo. Ali naravno, može i običan kečap :)

      Pozdrav!

      Delete